Methodist Boys’ Secondary School Kuala Lumpur

AKTIVITI & LATIHAN

  • KEGIATAN DAN AKTIVITI

(A)LATIHAN MINGGUAN

· PASUKAN KADET POLIS MBSSKL MENGADAKAN LATIHAN PADA SETIAP HARI SABTU DAN AHAD KECUALI PADA MINGGU PEPERIKSAAN DAN MINGGU CUTI PENGGAL.

· PADA HARI RABU LATIHAN DIADAKAN PADA SEBELAH PETANG BERMULA JAM 2.30 PETANG HINGGA 3.30 PETANG. MANAKALA PADA HARI SABTU LATIHAN BERMULA JAM 8.00 PAGI HINGGA 12.30 PAGI

· LATIHAN AKAN DIKENDALIKAN OLEH GURU BERTUGAS DAN JURULATIH POLIS YANG TELAH DILANTIK OLEH HAL EHWAL AWAM IPD DANG WANGI, KUALA LUMPUR.

· PADA SETIAP SABTU LATIHAN FIZIKAL DAN KAWAD AKAN DIADAKAN MANAKALA PADA HARI RABU HANYA LATIHAN KAWAD SAHAJA YANG AKAN DIADAKAN.

(B) PERKHEMAHAN TAHUNAN

· PADA SETIAP TAHUN HAL EHWAL AWAM IPD DANG WANGI, KUALA LUMPUR AKAN MENGADAKAN PERKHEMAHAN TAHUNAN YANG MELIBATKAN 12 PLATUN DI BAWAHNYA.

· KEBIASAANNYA PERKHEMAHAN AKAN DIADAKAN PADA BULAN APRIL.

· ANTARA AKTIVITI DAN PERTANDINGAN YANG DIADAKAN SEMASA PERKHEMAHAN TAHUNAN IALAH :

1) PERTANDINGAN KAWAD KAKI

2) PERTANDINGAN MARA LASAK

3) PERTANDINGAN PANDU ARAH

4) PERTANDINGAN IKHTIAR HIDUP

5) PERTANDINGAN PERSEMBAHAN KEBUDAYAAN

6) PERTANDINGAN SUKANEKA

7) CERAMAH-CERAMAH MOTIVASI

8 ) LAWATAN SAMBIL BELAJAR

· SEMASA PERKHEMAHAN PERINGKAT IPD INI, PIHAK HAL EHWAL AWAM IPD DANG WANGI AKAN MEMILIH KADET-KADET YANG TERBAIK UNTUK MENJADI WAKIL IPD DANG WANGI KE PERKHEMAHAN PERINGKAT KONTINJEN, KUALA LUMPUR(IPK KL)

· KEBIASAANNYA, TIDAK KURANG 5 ORANG ANGGOTA KADET POLIS MBSSKL TERPILIH UNTUK MEWAKILI IPD DANG WANGI KE PERKHEMAHAN PERINGKAT KONTINJEN, KUALA LUMPUR.

(C) LATIHAN DAN PERTANDINGAN MENEMBAK

· PADA SETIAP TAHUN HAL EHWAL AWAM IPD DANG WANGI, KUALA LUMPUR AKAN MENGADAKAN LATIHAN DAN PERTANDINGAN MENEMBAK UNTUK AHLI KADET DAN GURU PENASIHAT.

· SENJATA YANG BIASANYA DIGUNAKAN UNTUK LATIHAN DAN PERTANDINGAN INI IALAH REVOLVER DAN COLT M16

· ANGGOTA KADET POLIS AKAN DIAJAR UNTUK MENGENDALIKAN SENJATA INI DENGAN BETUL DAN BOLEH DIGUNAKAN APABILA MEMERLUKANNYA.