Methodist Boys’ Secondary School Kuala Lumpur

NEGERI NEGERI DI MALAYSIA

JOHOR

Negeri Johor atau juga dikenal sebagai Johor Darul Takzim merupakan salah satu negeri-negeri yang membentuk Malaysia. Johor merupakan negeri paling selatan di Semenanjung Malaysia dan berbatasan dengan Melaka, Negeri Sembilan dan Pahang di utara dan Singapura di Selatan. Dahulu ibu kota kerajaan Johor ialah Tanjung Puteri, kini telah pindah ke Johor Bahru.

Johor Darul Takzim merupakan negeri tidak pernah dijajah oleh Inggeris di Semenanjung Tanah Melayu. Negeri Johor terbahagi kepada 10 daerah:

KEDAH

Negeri Kedah atau juga dikenal sebagai Kedah Darul Aman merupakan salah satu negeri-negeri yang membentuk Persekutuan Tanah Melayu (Malaysia). Politik Kedah menjadi satu sistem politik yang sangat dihormati dan dikagumi di seluruh negara. Antara tokoh-tokoh yang terbesar yang berasal dari Kedah ialah Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, iaitu Perdana Menteri Malaysia pertama dan Tun Dr. Seri Dr. Mahathir.

Kedah terkenal dengan sebutan “The Rice Bowl of Malaysia” karena daerah ini merupakan daerah dengan kawasan persawahan terbesar di Malaysia. Kedah juga adalah provinsi yang mengasaskan Kedaulatan Kesultanan Melayu Negeri Kedah yang terbahagi kepada 11 daerah:

·         Baling

·         Bandar Bahru

·         Alor Star

·         Kuala Muda

·         Kubang Pasu

·         Kulim

·         Langkawi

·         Padang Terap

·         Pendang

·         Sik

·         Yan

KELANTAN

Kelantan Darul Naim merupakan sebuah negeri yang terdiri 14 buah negeri di Malaysia yang kaya dengan sumber alam. Kelantan mempunyai wilayah lebih kurang 14.922 km², terletak di timur laut Semenanjung Malaysia, berhadapan dengan Laut China Selatan, dan berbatasan dengan Thailand. Negeri Kelantan merupakan salah satu negeri “tradisional” orang Melayu. Ia merupakan satu-satunya negeri yang tidak diperintah oleh partai pemerintah Barisan Nasional. Parti PAS telah berjaya memenangkan pemilu DUN pada 1990, dan berhasil mengekalkan kekuasaan hingga kini.

Sultan Kelantan sejak 1979 ialah Sultan Ismail Petra manakala Menteri Besarnya ialah Mursyidul Am PAS, Dato’ Haji Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat.

Kelantan Darul Naim terdiri dari 10 jajahan (distrik) yaitu :-

·         Bachok

·         Gua Musang

·         Kota Bharu

·         Kuala Krai

·         Machang

·         Pasir Mas

·         Pasir Puteh

·         Tanah Merah

·         Tumpat

·         Jeli

MELAKA

Malaka atau Melaka bisa merujuk kepada:

  1. Malaka (pohon), nama sejenis pohon sebangsa cerme
  2. Kota Melaka – sebuah kota di Malaysia
  3. Melaka (negara bagian) – sebuah negara bagian di Malaysia
  4. Kesultanan Malaka – nama kesultanan yang didirikan Parameswara pada 1402
  5. Selat Malaka – nama selat yang memisahkan pulau Sumatra dengan Semenanjung Malaysia
  6. Tan Malaka – seorang politikus pendiri partai Murba

NEGERI SEMBILAN

Negeri Sembilan atau juga dikenal sebagai Negeri Sembilan Darul Khusus merupakan salah satu negeri yang membentuk Persekutuan Tanah Melayu (Malaysia). Negara bagian yang terletak di Semenanjung Malaysia ini berbatasan dengan Selangor di Utara, Pahang di Timur, Johor di Tenggara, Malaka di Selatan, dan Selat Malaka di Barat

Orang-orang Minangkabau dari Sumatra, Indonesia sudah bermukim di Negeri Sembilan sejak abad ke-15, di bawah naungan Kesultanan Malaka, dan kemudian di bawah Johor. seiring dengan melemahnya Johor di abad ke-18, serangan-serangan pasukan Bugis memaksa pemukim Minangkabau meminta perlindungan raja tanah asal mereka. Raja Pagaruyung saat itu, Sultan Abdul Jalil, memenuhi permohonan tersebut dan mengirimkan Raja Melewar untuk memerintah Negeri Sembilan. Namun ketika sampai di sana ia menemukan Raja Khatib, yang sebenarnya dikirim sultan Pagaruyung untuk mempersiapkan kedatangan Raja Melewar, sudah mengangkat dirinya sendiri sebagai raja. Dengan bantuan para penghulu setempat Raja Melewar mengalahkan Raja Khatib untuk kemudian memerintah Negeri Sembilan. Sultan Johor mengkonfirmasi kedudukan Raja Melewar dengan menganugerahkan gelar Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan pada tahun 1773. Setelah wafatnya Raja Melewar serangkaian sengketa suksesi terjadi. Untuk waktu yang cukup lama para penghulu setempat meminta raja Pagaruyung untuk mengirimkan raja untuk mereka. Namun perbenturan kepentingan berbagai pihak mendukung calon yang berbeda-beda dan sering menyebabkan ketidakstabilan serta perang saudara.

Tahun 1873 Inggris mengintervensi dalam perang saudara di Sungai Ujong untuk melindungi kepentingan ekonominya, dan menempatkan negeri tersebut di bawah kendali residen Inggris. Jelebu menyusul tahun 1886, dan negeri-negeri sisanya pada 1895. Pada 1897, saat Persekutuan Tanah Melayu (Federated Malay States) didirikan Sungai Ujong dan Jelebu dipersatukan kembai ke dalam konfederasi. Semua negeri-negeri tersebut, di bawah nama lama Negeri Sembilan, dibawahi oleh satu residen dan menjadi anggota Persekutuan Tanah Melayu.

Banyaknta negeri di dalam Negeri Sembilan berubah-ubah. Saat ini Negeri Sembilan terdiri atas enam negeri, dan sejumlah negeri-negeri kecil di bawah kedaulatan mereka. Negeri Naning dianeksasi oleh Malaka, Kelang oleh Selangor, dan Segamat oleh Johor.

Negeri Sembilan diduduki Jepang selama Perang Dunia II antara 1941 sampai 1945. Tahun 1948 Negeri Sembilan bergabung dengan Federasi Malaya, dan menjadi negara bagian Malaysia pada 1963.

Negeri Sembilan terdiri daripada 7 daerah yaitu :

·         Jelebu

·         Jempol

·         Kuala Pilah

·         Port Dickson

·         Rembau

·         Seremban

·         Tampin

PULAU PINANG

Pulau Pinang atau Penang merupakan sebuah Negara Bagian Malaysia, yang terdiri dari Pulau Pinang seluas 293 km², dan “Seberang Perai” yang terletak di pantai barat Semenanjung Malaysia seluas 760km² . Asal namanya dari pohon Pinang. Pulau ini diasaskan oleh Francis Light pada tahun 1786. Pulau Pinang adalah antara negeri yang termaju dan terkaya dalam Malaysia.

Pulau Pinang adalah negara bagian Malaysia yang terkecil kedua, setelah Perlis. Namun dari segi kepadatan penduduk, menduduki urutan pertama. Negeri ini juga memiliki persentase penduduk muslim dan Melayu yang terendah di Malaysia. Negara bagian ini terbagi ke dalam 5 daerah:

·         Pulau Pinang

ü      Daerah Barat Daya

ü      Daerah Timur Laut

  • Seberang Perai

ü       Seberang Perai Selatan

ü       Seberang Perai Tengah

ü       Seberang Perai Utara

Kota utama di Pulau Pinang adalah George Town, Balik Pulau, Butterworth, Prai, Air Itam, Gelugor, Batu Feringghi, Bayan Lepas, Seberang Jaya, Bukit Mertajam, Kepala Batas, Jawi, Bertam, Pantai Acheh, Teluk Kumbar, Gelugor, Bayan Baru, Jelutong dan Nibong Tebal.

PERLIS

Negeri Perlis atau juga dikenal sebagai Perlis Indera Kayangan merupakan salah satu negeri yang membentuk Persekutuan Tanah Melayu (Malaysia).

Dari segi sejarah, Perlis adalah negeri di bawah naungan negeri Kedah. Bukti-bukti pra-sejarah yang terdapat di Bukit Tengku Lembu di Beseri menunjukkan kewujudan negeri ini. Masa selepas pra-sejarah menunjukkan pengaruh ideologi Islam yang mengambil alih pengaruh Hindu dan Budha pada akhir abad ke-12 kerana berdasarkan cara hidup masyarakat setempat.

Ideologi ini juga dipengaruhi oleh sultan Kedah yang menunjukkan gambaran negeri tersebut. Terdapat beberapa pendapat yang berlainan mengenai sejarah pembentukan negeri Perlis. Menurut Ahmad Ismail dan YB Dato’ Yazid bin Mat dalam buku mereka “Negeri Perlis Indera Kayangan : Sejarah Pembentukan Sebuah Negeri Berdaulat” nama Perlis diambil dari nama pohon yaitu “Pohon Perlis”. Ketika itu, daerah Perlis adalah di tenggara berbatasan Satun, di barat daya daerah Kubang Pasu, berhadapan dengan Selat Melaka di barat, di timur laut Songkhla. Namun terdapat fakta sejarah bahwa kawasan daerah negeri Perlis sebenarnya lebih luas dari itu.

Pendudukan Siam ke atas Kedah dan jajahannya pada tahun 1821 menyebabkan serangan dan tindakan balasan penduduk setempat secara besar-besaran, akhirnya telah membawa kepada pengunduran Siam dan penyerahan kuasa mengadministrasikan kepada pembesar setempat bagi mengadministrasikan Kedah, Setul, Kubang Pasu dan Perlis.

Bagi negeri Perlis, Raja Long Krok dilantik sebagai Gubernur, saat Syed Hussin Jamalullail sebagai wakilnya. Detik ini, merupakan detik bersejarah bagi negeri Perlis yang telah mendapat pengakuan dari status tanah jajahan menjadi status sebuah negeri naungan.

Perlis terdiri dari 6 daerah yaitu :-

·         Arau

·         Kaki Bukit

·         Kangar

·         Kuala Perlis

·         Padang Besar

·         Simpang Empat

SABAH

Sabah (Jawi:صباح) adalah salah satu dari dua “negeri” (negara bagian) Malaysia di Kalimantan. Terletak di timur laut pulau Kalimantan, Sabah lebih kecil dari tetangganya, Sarawak. Bagian selatan dari pulau ini disebut Kalimantan dan merupakan wilayah Indonesia. Ibukota negara bagian ini adalah Kota Kinabalu.

Diambil alih oleh British North Borneo Company pada tahun 1881, dan menjadi protektorat Britania Raya dengan masalah internal tetap diadministrasi oleh perusahaan tersebut tahun 1888. Pada 1946, Pemerintahan perusahaan tersebut berakhir dan Sabah menjadi koloni dari British North Borneo sampai menjadi federasi Malaysia pada 1963.

SARAWAK

Sarawak (Jawi:سراواك) adalah salah satu dari dua negara bagian Malaysia yang terletak di barat-laut pulau Borneo. Sarawak adalah negara bagian Malaysia yang terbesar, diikuti oleh negeri tetangganya, Sabah. Ibukotanya ialah Kuching (populasi 458.300 jiwa) yang secara harafiah berarti ‘kucing’. Menurut sensus 2000, penduduk Sarawak berjumlah 2.176.800 jiwa.

Dengan wilayah seluas 124.450 km², Sarawak mencakup 37,5% wilayah Malaysia.

Sarawak terdiri dari sebelas Divisi Administratif, yaitu Kuching, Samarahan, Sri Aman, Betong, Sarikei, Sibu, Mukah, Kapit, Bintulu, Miri dan Limbang.

SELANGOR

Selangor atau dikenal juga dengan sebutan Selangor Darul Ehsan adalah salah satu negara bagian di Malaysia.

Negara bagian Selangor terdiri atas 11 daerah bagian, yaitu sebagai berikut.

·         Klang

·         Gombak

·         Hulu Langat

·         Hulu Selangor

·         Kuala Langat

·         Kuala Selangor

·         Petaling

·         Sabak Bernam

·         Sepang

TERENGGANU

Negeri Terengganu Darul Iman adalah salah satu negara bagian Malaysia. Terengganu terletak di Pantai Timur Semenanjung Malaysia, di antara garis bujur 102.25 dengan 103.50 dan garis lintang 4 hingga 5.50. Di bagian utara dan barat lautnya berbatasan dengan Kelantan dan di bagian selatan dan barat daya berbatasan dengan Pahang.

Terengganu terbagi 11 daerah yaitu :

·         Besut

·         Dungun

·         Kemaman

·         Kuala Terengganu

·         Marang

·         Setiu

·         Ulu Terengganu

PERAK

Negeri Perak adalah merupakan sebuah negeri yang penuh dengan peluang, permai dan indah. Bersempadan dengan beberapa buah negeri yang lain, Negeri Perak menawarkan pelbagai keistimewaan sama ada dari segi ekonomi, pelancongan, infrastruktur dan sebagainya.

Negeri Perak atau juga dikenali sebagai Perak Darul Ridzuan merupakan negeri yang kedua terbesar di Semenanjung Malaysia (selepas Pahang), dengan berkeluasan 21,000km persegi. Ia merupakan salah satu daripada negeri yang membentuk Persekutuan Tanah Melayu (Malaysia).

Negeri Perak meliputi kawasan 6.4% daripada jumlah keluasan Malaysia. Perak mengalami cuaca panas dan lembap sepanjang tahun dan kadar suhu di antara 23.7 darjah ke 33.2 darjah Celsius, serta kelembapan melebihi 82.3% serta hujan pada kadar 3,218.00mm setahun. Bukit Larut merupakan tempat yang paling lembab di Malaysia dengan lebih kurang 5080 mm.

Hampir separuh keluasan Perak diliputi dengan hutan iaitu seluas 10,713 km persegi di mana 95.6% ialah Hutan Hujan Khatulistiwa dan selebihnya iaitu 4.4% adalah Hutan Paya Bakau. Negeri Perak juga dikenali sebagai Bumi Bertuah, dikurniakan dengan pelbagai anugerah Tuhan dan tempat-tempat menarik untuk dinikmati oleh semua lapisan masyarakat.

Perak terbahagi kepada 10 daerah iaitu Batang Padang, Kinta, Kuala Kangsar, Larut, Matang dan Selama, Kerian, Manjung, Hilir Perak, Perak Tengah dan Hulu Perak. Bandar-bandar utama di Perak adalah termasuk Ipoh, Kuala Kangsar, Taiping, Batu Gajah, Teluk Intan dan Kampar.

PAHANG

Sejarah Negeri Pahang bermula sebelum didirikan kerajaan Melayu Melaka, wilayah bahagian selatan Semenanjung Tanah Melayu semuanya termasuk dalam kawasan kerajaan Pahang. Orang Jawa Majapahit zaman dahulu menyebut Semenanjung Tanah Melayu sebagai Pahang sahaja. Pada awal kurun Masihi ke 16, pada permulaan terdirinya kerajaan Melayu Johor, sempadan Negeri Pahang Darul Makmur; di sebelahnya sampai ke Sedili Besar dan di utara sampai ke Terengganu; sempadan ke baratnya pula sampai ke Rembau, Selangor dan Perak. Negeri Pahang Darul Makmur sekarang ini di sebelah utara dan baratnya dilingkungi oleh banjaran gunung dan di sebelah timurnya terbentang Laut China Selatan.

Negeri Pahang Darul Makmur ialah sebuah negeri yang terbesar di Semenanjung Tanah Melayu dengan keluasan 35,515 kilometer persegi. Kemasyhuran dan kehebatan namanya pada masa dahulu menjadi rebutan kerajaan yang ada di sekelilingnya. Pada masa ini Pahang adalah negeri di Semenanjung dengan terbahagi kepada sebelas daerah iaitu Kuantan, Pekan, Rompin, Maran, Temerloh, Jerantut, Bentong, Raub, Lipis, Cameron Highlands dan Bera. Manakala penduduknya pula terdiri dari berbagai kaum dan bangsa.